Lichamelijke klachten depressie

Lichamelijke klachten depressie

Lichamelijke klachten depressie moeten niet onderschat worden

Bij depressieve klachten wordt door velen al snel gedacht dat deze zich alleen maar in je hoofd afspelen. De praktijk wijst helaas anders uit. Het is namelijk goed mogelijk dat je tijdens depressieve periodes ook met allerlei lichamelijke klachten te maken krijgt. De situatie kan echter per persoon verschillen en is in dat soort gevallen dan ook dusdanig complex, dat zelfs menig arts niet in staat is om de snel de juiste diagnose te stellen. Aan de andere kant is het ook niet verstandig om eventuele lichamelijke klachten vanwege de depressie te verzwijgen bij je behandelend arts, omdat deze er mogelijk toch geen verband in ziet en niet meteen een remedie paraat heeft. Blijf tijdens een artsbezoek dus altijd zo accuraat je huidige gezondheidsklachten beschrijven.

Pijnklachten

Als iemand last heeft van lichamelijke klachten en depressie, dan uit zich dat in de meeste gevallen in de vorm van pijn, waarbij hoofdpijn zonder twijfel de meest voorkomende pijnklacht is. Heb je sowieso al regelmatig last van hoofdpijn of migraine, dan kan een depressie die symptomen versterken. De pijnklachten kunnen daarnaast ook in je rug, spieren en gewrichten ontstaan. Krijg je last van pijn in je borst, dan is het uitermate belangrijk om zo snel mogelijk met een arts op te nemen, aangezien dit een aanwijzing kan zijn dat je met serieuze hartproblemen kampt.

Spijsvertering en eetlust

Andere lichamelijke klachten bij een depressie kunnen in verband worden gebracht met problemen met je spijsvertering. In dat soort omstandigheden voel je je bijvoorbeeld regelmatig misselijk of heb je last van diarree. Het omgekeerde kan zich echter ook voordoen. Met andere woorden: obstipatie. Een depressie kan er tevens voor zorgen dat je je eetlust voor een deel verliest en daardoor begint af te vallen. Bij andere personen met depressieve klachten neemt de eetlust daarentegen juist toe, waardoor ze kilo’s aankomen.

Slaapproblemen

Tenslotte kunnen de lichamelijke klachten bij een depressie zich ook in een onnatuurlijk slaappatroon uitten. En ook dat verschilt dan weer van persoon tot persoon. Zo is het mogelijk dat je ‘s avonds niet goed in slaap kunt komen of ‘s morgens ongewoon vroeg wakker word, waardoor je kortere nachten maakt dan gebruikelijk. Maar ook in dit geval is het omgekeerde weer mogelijk. Er zijn ook patiënten die juist veel langer dan normaal blijven slapen. Kortom, een ingewikkelde materie, die proefondervindelijk soms alleen met een erg specifieke combinatie van de juiste medicijnen opgelost kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *