Bedwantsen bestrijden

Bedwantsen bestrijden

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen: bijna iedereen heeft er wel eens van gehoord. Maar wat zijn bedwantsen precies en hoe kun je ze het beste bestrijden? In dit blog lees je alles wat je moet weten over deze onwelkome gasten in je huis en bed.

Bedwantsen zijn kleine insecten (ongeveer 6 mm groot) die leven van bloed van mens en dier. Bedwantsen zijn dol op warme en donkere plekjes, en leven daarom bij voorkeur in en rond je bed. Bedwantsen zijn met name ’s avonds en ’s nachts actief en hun bijtwonden veroorzaken kleine bultjes op je huid. Deze bultjes lijken op muggenbulten, maar komen vaak in een keurig rijtje voor. Hoewel iedere huid anders reageert op bedwantsen, veroorzaken de bulten in veel gevallen een heftige jeuk. Bedwantsen brengen geen ziektes met zich mee, en zijn hierdoor in principe niet gevaarlijk (maar wel erg onaangenaam).

Hoe kun je bedwantsen bestrijden?

Door de heftige jeuk die bedwantsen veroorzaken, zijn bedwantsen absoluut geen welkome gast in je slaapkamer. En hoewel er verschillende bestrijdingsmiddelen op de markt zijn, is de beste manier om bedwantsen te bestrijden door een professionele bestrijdingsdienst in te schakelen. Zo ben je in één keer van het probleem af. Zeker als je vermoedt dat je een plaag hebt, is het verstandig om serieuze maatregelen te nemen en bijvoorbeeld een aantal spullen –zoals je matras en bed- te vernietigen. Een plaag herken je aan de donkere of zwarte vlekken die de bedwantsen aan de zoom van het matras kunnen achterlaten. Daarnaast hebben bedwantsen een aparte (niet al te frisse) geur.

Kun je bedwantsen voorkomen?

Bedwantsen zijn vrij lastig te voorkomen. Zo komen ze vaak voor in hotels of andere reisbestemmingen en hebben ze maar weinig nodig om te overleven. Zelfs op hygiënische plekken kan een bedwants zich vrij eenvoudig verstoppen en tot zes maanden zonder eten overleven. Controleer op een nieuwe slaapplaats daarom altijd het matras op bedwantsen. Heb je op je reisbestemming toch (mogelijk) bedwantsen opgelopen? Pak je koffer dan buiten uit en was alle spullen op 60 graden of hoger. Spullen die niet gewassen kunnen worden kun je eventueel ook in de vriezer stoppen. Bewaar ze hier minstens een week in om er zeker van te zijn dat alle bedwantsen en eitjes uitgeroeid worden. Tot slot zijn bedwantsen niet overdraagbaar via het lichaam. Met name matrassen en eventueel kleding en houten meubels zijn plekken waar de bedwants zich graag verstopt en die je altijd extra goed moet controleren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *